Rading Spoor bij viering 150 jaar Oosterspoorlijn

Op 10 juni 2024 bestond de Oosterspoorlijn 150 jaar. Dit werd gevierd met een spoorsfeest op het station van Baarn. De VSM reed pendelritten tussen Baarn en het Maliebaanstation, onderdeel van de Oosterspoorlijn.

Rading Spoor deed mee aan de festiviteiten door een kraam met modellen en een baan waarop de modellen konden rijden.

Op 10 juni 1874 opende de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij, voorloper van de NS, een zijtak van de Oosterspoorlijn die van Hilversum via Baarn naar Utrecht liep. Vlak bij de Maliebaan werd het gelijknamige station geopend als opstapplaats voor de Utrechtse reizigers.

Buys Ballot

Dat was nog niet zo vanzelfsprekend, is te zien op de jubileumtentoonstelling. Omwonenden en de gemeente waren bang voor het verlies aan ‘wandelgroen’ in het statige Utrechtse stadspark en vreesden overlast van rollende en rookende locomotieven. Meteoroloog Buys Ballot van het KNMI was bang dat zijn meetapparatuur zou worden gestoord door langsrijdende treinen. En de directeur van een nabijgelegen gevangenis dacht zelfs dat gevangenen door al dat treinverkeer langs de deur ligter plannen tot ontvluchting zouden beramen.

Tegeltablet ter gelegenheid van 70 jaar Oosterspoorlijn.